Jauno laiku dziesminieki Latvijā - dziesminieku saiets un kustība

Folkmūzika ar autordziesmu un bardu koncertiem, kas bija uzplaukusi 20. gadsmita 80-tajos gados Latvijā, jau mūsdienās, 21. gadsimta sākumā, ir ieguvusi jaunu definējumu. Tā ir kļuvusi par dziesminieku kustību. Lai gan dziesminieku saieti nespēj aptvert visu to plašo talantu loku, ar ko bagāta ir Latvija, tomēr šie centieni liek domāt, ka dziesminieku kustībai ir savas uzlecošās un norietošās zvaigznes, kā arī klasiskas vērtības jeb personības, kuras no tautas atmiņām un apziņas izskaust laikmetu pārvērtības nespēj.

Jaunpiebalgas Lielkrūzes ir tā vieta, kas uzsāka šī gadsimta dziesminiekus vienot ikgadējos tematiskajos saietos. Protams, mūsdienu dziesminieki ir manīti arī citos mūzikas festivālos Latvijā, un paralēli tiem arī dziesminieku saietā Lielkrūzēs dažs labs pop&rock mūzikas līderis visnotaļ veiksmīgi startē arī kā dziesminieks. Pie tam, šogad, 2016. gadā, ir radīts vēl viens dziesminieku kustību vienojošs brīnums Ventspils novadā, Popē - "Dziesminieku vārti Kurzemē",- kuri, ņemot vērā to entuziasmu, ar kādu šis pasākums dzimis, varētu izvērsties par ievērības cienīgu kultūras kodu, kur Kurzemē sastapties dziesminiekiem ne tikai šogad, bet arī 2017. gadā un turpmāk.

Dziesminieku saiets Vidzemē,
Jaunpiebalgas Lielkrūzēs
PROGRAMMA '2016


Dziesminieku saiets Kurzemē,
Ventspils novada Popē
PROGRAMMA '2016



Lai gan dziesminieku saieti šobrīd vēl nav iemantojuši tik lielu publikas uzmanību, kā tas bija agrāk folkmūzikas festivālos (un tas ir saprotams, jo mūzikas un mākslas festivāli Latvijā pēdējos gados ir uzplaukuši daudzviet un dažādi), tomēr dziesminieku kustībai, kur folka un autordziesmas izpildītājs sastop savu klausītāju (un otrādi), potenciāls ir.

Tomēr, lai dziesminieku kustībai ar vasaras saieta daļu kādā no Latvijas novadiem veidotos perspektīva, būtu vēlams to iedzīvināt ne tikai kā muzikāli veicinošu kultūras pielikumu izklaides un lauku tūrisma industrijas attīstībai Latvijā, kur tiek izauklēti vien daži izredzētie šīs kustības virzītāji, bet arī tiem citiem "ierindas" dziesminiekiem kaut vai kā masu skatu dalībniekiem par izklaides pasākumu un novadu reklāmu tiktu kas vairāk kā simboliska atziņa par viņu eksistenci. Lūk, darbs kultūras menedžmentam - finanšu piesaiste un sadale.




Balso par kultūru, kura tiešajiem tās nesējiem - izpildītājmāksliniekiem kā minimums nosegtu izdevumus un radītu augsni to ienākumiem: ieskaties »