Vai dziesminieks ir arī kroga mūziķis?

Latvian Bard performances - dziesminieki Latvijā un latviešu mūzikā / dziesmas, tradicionālās kultūras mantojums
No baznīcas līdz pat krogiem laiku lokos ir vedis dziesmas ceļš. No savvaļas pļavām līdz pat tūkstošus skatītāju vienojošai estrādei. Un tās visas dziesmas kāds ir sacerējis. Tad kāpēc lai mēs liegtu iespēju visiem dziesmu sacerētājiem/izpildītājiem dēvēt sevi par dziesminiekiem?

Pēdējā laikā ir stilīgi autordziesmu sacerētājus/izpildītājus saukt par dziesminiekiem. Dziesminieks - tas ir salīdzinoši jauns, 21. gadsimtā popularitāti iemantojis, agrāk kā nebijis apzīmējums (vismaz manā redzeslokā nav nonākuši tādi raksti, kur tautas valodā sauktos bardus un folkmūziķus šeit, Latvijā, vēl nesenā pagātnē būtu dēvējuši kā citādi), vairāk mērķēts uz dziesmu sacerētājiem/izpildītājiem ar tautas kultūrā iesakņojušos pārdzīvojumu vai arī izteikti individuālu, dziļi personīgu un, galvenais, dzejisku raksturu.

Mūziķu un dziesminieku kustības baudītāju vidū šo autordarbu dzejiskuma dēļ ir tendence vārdam *dziesminieks* piedēvēt īpašu un varbūt pat teiksmainu garīgā pārdzīvojuma nozīmi, tomēr plašāk ar jēdzienu *dziesminieki* saprotam individuālus autordziesmu sacerētājus, kuri vienlaikus ir arī šo dziesmu izpildītāji. Radniecīgākais no mūsdienās populārajiem svešvārdiem, kas saprotamāk par citiem paskaidro dziesminieku būšanas, ir angļu valodā lietotais singer-songwriter. Viss ir saprotams, un nekā lieka: rakstu (saceru) dziesmas un pats tās arī izpildu. Tas, vai dziesmai atradīsies arī pavadošais sastāvs, būs laika jautājums. Ja dziesminieks ir iesaistīts kādā mūziķu grupā vai apvienībā, tad, iespējams, viņa dziesmas top līdz ar izvērstu muzikālo pavadījumu jau uzreiz vai neilgi pēc tam, kad dziesma radīta.

Grūtāk varbūt ir nodalīt dziesmu kā oriģināldarbu sacerētājus, kurām ir tikai viens autors, no tiem dziesminiekiem, kuri dziesmu tekstu vārdiem izmanto ne tikai savas vārsmas, bet arī tautas dziesmas vai citu autoru dzejoļus; it sevišķi jau tad, kad paša dziesminieka kompozīciju harisma jeb valdzinājums ir tik spēcīgs, ka klausītājiem konkrētās dziesmas ne ar vienu citu autoru turpmāk neasociējas, kā tikai ar tās muzikālā formāta sacerētāju/izpildītāju.

Domāju, tas daudzviet ir satura un muzikālā ietērpa, kā arī klausītāju asociatīvās uztveres jautājums, kā tiek dēvēti vieni vai otri dziesmu sacerētāji/izpildītāji. Tomēr tradicionālā kultūrā dziesminieks ir tas, kas ar savu pasaules uztveri pārdod garīgu pārdzīvojumu. Izklaides kultūras žanru moto "Nelieciet man domāt" šajā kustībā nav izplatīta. Savukārt, pie sarežģītākām mūzikas kompozīcijām, kur dziesmu sacerētājam pamatā ir akadēmiskās mūzikas izglītība, visticamāk mēs lietosim citu vārdu - proti, komponists.

Dziesminieki un citi mūzikas sacerētāji:
uzzini vairāk: kas viņi ir..

Uldis Altens
P.S. pilnībā vai daļēji citējot šī raksta fragmentus,
atsauce uz autoru un šo pirmavotu obligāta


Balso par kultūru, kura tiešajiem tās nesējiem - izpildītājmāksliniekiem kā minimums nosegtu izdevumus un radītu augsni to ienākumiem: ieskaties »